Lam's educational journey Lam completed secondary education when his parents were over 55. They were both farmers with a very low income. He had good grades, but he

1 (trang 64-65 SBT Tiếng Anh 11 Global Success): Read the text and choose the best answers.

Lam's educational journey

Lam completed secondary education when his parents were over 55. They were both farmers with a very low income. He had good grades, but he knew that it would be very difficult for his parents to (1) his university costs. Lam talked to his teachers about his future plans and asked them for (2). He also attended several education (3) for school-leavers and met representatives from different educational institutions. He realised that vocational training could help him (4) a job faster because most vocational school courses are much shorter than those at traditional universities. He also found out that the factory in the nearest town was in need of (5). The factory also closely worked with a local vocational school that (6) different training courses. So Lam decided to (7) a one-year course in machinery mechanics. After finishing the course, Lam was immediately offered a(n) (8) in the factory. He still thinks that vocational training was the right choice for him. Now he can even give his parents a portion of his salary as a way of showing respect and gratitude to them for raising him.

SBT Tiếng Anh 11 trang 64, 65, 66 Unit 7 Reading | Tiếng Anh 11 Global success

1. A

2. B

3. C

4. D

5. A

6. B

7. C

8. D

Giải thích:

1. cover the cost: trang trải chi phí

2. ask for advice: xin lời khuyên

3. education fairs: hội chợ giáo dục

4. get a job: kiếm được việc làm

5. mechanics: thợ cơ khí

6. provide: cung cấp

7. attend: có mặt

8. offer a job: được mời làm việc

Hướng dẫn dịch:

Hành trình học vấn của Lâm

Lâm hoàn thành bậc trung học khi bố mẹ anh đã ngoài 55. Họ đều là nông dân với thu nhập rất thấp. Anh ấy đạt điểm cao, nhưng anh ấy biết rằng cha mẹ anh ấy sẽ rất khó khăn để trang trải chi phí đại học cho anh ấy. Lâm đã nói chuyện với các giáo viên của mình về kế hoạch tương lai của mình và xin họ lời khuyên. Anh ấy cũng đã tham dự một số hội chợ giáo dục dành cho học sinh mới tốt nghiệp và gặp gỡ đại diện từ các tổ chức giáo dục khác nhau. Anh nhận ra rằng học nghề có thể giúp anh kiếm được việc làm nhanh hơn vì hầu hết các khóa học ở trường dạy nghề ngắn hơn nhiều so với các khóa học ở trường đại học truyền thống. Anh ấy cũng phát hiện ra rằng nhà máy ở thị trấn gần nhất đang cần thợ cơ khí. Nhà máy cũng hợp tác chặt chẽ với một trường dạy nghề địa phương để cung cấp các khóa đào tạo khác nhau. Thế là Lâm quyết định tham gia khóa học một năm về cơ khí máy móc. Sau khi kết thúc khóa học, Lâm ngay lập tức được mời làm việc trong nhà máy. Anh vẫn cho rằng học nghề là sự lựa chọn đúng đắn của mình. Giờ đây, anh ấy thậm chí có thể đưa cho bố mẹ một phần tiền lương của mình như một cách thể hiện sự kính trọng và biết ơn đối với họ vì đã nuôi nấng anh ấy nên người.

Xem thêm lời giải bài tập Tiếng Anh lớp 11 sách Global Success hay khác: