A. Planning how to use your money B. Learning valuable lessons

1 (trang 72-73 SBT Tiếng Anh 11 Global Success): Read the text. Match the headings (A-F) below with the paragraphs (1-4). There are TWO extra headings. (Đọc văn bản. Nối các tiêu đề (A-F) bên dưới với các đoạn văn (1-4). Có HAI tiêu đề thừa.)

A. Planning how to use your money

B. Learning valuable lessons

C. The importance of saving money

D. Opening a bank account

E. Saving your pocket money for university

F. Earning money as a teenager

How to earn and manage money

1. You probably get some pocket money from your parents by doing nothing. But you can tell them that you'll be happy to earn the money by doing chores for them. It's also good to work for someone else, such as a neighbour or grandparent, to earn more money. Doing a part-time job at a family-run café is not a bad idea.

2. Once you have earned some money, think about having a bank account. Generally. teenagers can't open bank accounts by themselves, so their parents will need to help. By having them as co-owners, you'll learn valuable lessons from your parents about how fo keep track of spending and balance your account.

3. While earning money is difficult, spending it is very easy. As a teenager, you should learn how to manage your money carefully so that you can become a responsible and independent adult. Always plan what to buy and how much you can afford to spend on it. For example, if you buy something for yourself or a family member, think about its price and where to buy it. Don't spend more than you earn.

4. People often say 'A penny saved is a penny earned' meaning that it's important to save the money you already have. You can use your savings for bigger things, such as school trips or university fees. Once you start earning a salary, follow the 50/30/20 rule: 50 per cent for needs, 30 per cent for wants, and 20 per cent for savings.

Hướng dẫn dịch:

Cách kiếm và quản lý tiền

1. Bạn có thể nhận được một số tiền tiêu vặt từ cha mẹ của mình bằng cách không làm gì cả. Nhưng bạn có thể nói với họ rằng bạn sẽ rất vui khi kiếm được tiền bằng cách làm việc nhà cho họ. Bạn cũng nên làm việc cho người khác, chẳng hạn như hàng xóm hoặc ông bà, để kiếm được nhiều tiền hơn. Làm một công việc bán thời gian tại một quán cà phê do gia đình quản lý là một ý tưởng không tồi.

2. Khi bạn đã kiếm được một số tiền, hãy nghĩ đến việc có một tài khoản ngân hàng. Nói chung là. thanh thiếu niên không thể tự mở tài khoản ngân hàng, vì vậy cha mẹ của họ sẽ cần giúp đỡ. Khi để họ làm đồng sở hữu, bạn sẽ học được những bài học quý giá từ cha mẹ mình về cách theo dõi chi tiêu và cân đối tài khoản của mình.

3. Kiếm tiền thì khó nhưng tiêu thì rất dễ. Là một thiếu niên, bạn nên học cách quản lý tiền của mình một cách cẩn thận để có thể trở thành một người trưởng thành có trách nhiệm và độc lập. Luôn lên kế hoạch mua những gì và bạn có thể chi bao nhiêu cho những thứ đó. Ví dụ: nếu bạn mua thứ gì đó cho bản thân hoặc thành viên gia đình, hãy nghĩ về giá của nó và mua ở đâu. Đừng tiêu nhiều hơn số tiền bạn kiếm được.

4. Người ta thường nói 'A pennySave is a penny Earn' có nghĩa là tiết kiệm số tiền bạn đang có là rất quan trọng. Bạn có thể sử dụng tiền tiết kiệm của mình cho những việc lớn hơn, chẳng hạn như các chuyến đi học hoặc học phí đại học. Khi bạn bắt đầu kiếm được tiền lương, hãy tuân theo quy tắc 50/30/20: 50% cho nhu cầu, 30% cho mong muốn và 20% cho tiết kiệm.

1. F

2. D

3. A

4. C